Skip to Content

Mi a foszfát és miért jobb a foszfátmentes mosogatószer a környezet számára?

A mosogatószereket gyakran „foszfátmentes” címkével reklámozzák, vagy a csomagoláson jelölik, hogy nem tartalmaz foszfátokat. A legtöbben az gondolják, hogy ez jót jelenthet, azonban elgondolkozott már azon, hogy mik is a foszfátok? Olvasson tovább, hogy megtudja.

Mik a foszfátok?

A kitermelt foszfát 5%-át használták mosogatószerekben a közelmúltig. A mosogatószerekben a foszfátok szerepe a kalcium és magnézium megkötése, valamint más részecskék megállítása, hogy egyszerűbb legyen a piszkos tányérok megtisztítása. Emellett lágyítják a vizet, így megelőzve a vízkövet a mosogatógépben.

Miért voltak foszfátok a mosogatószerekben?

A kitermelt foszfát 5%-át használták mosogatószerekben a közelmúltig. A mosogatószerekben a foszfátok szerepe a kalcium és magnézium megkötése, valamint más részecskék megállítása, hogy egyszerűbb legyen a piszkos tányérok megtisztítása. Emellett lágyítják a vizet, így megelőzve a vízkövet a mosogatógépben.

A foszfátok mérgezők vagy károsak?

Mivel a foszfátok mindenhol megtalálhatók, beleérve az ételeket és a testünket, nincsenek mérgező vagy káros hatással az emberekre. Ha az orvos foszfáthiányt észlel, étrendkiegészítőket ír fel a foszfátszintek szabályozásához. Ugyanez igaz a természetre is: a foszfátok olyan tápanyagok, amelyek elősegítik a növények növekedését, így nincsenek káros hatással a növényekre és állatokra. Ha a foszfátok nem mérgezők vagy károsak az emberekre vagy a környezetre, akkor miért tiltották be a használatukat a mosogatószerekben a legtöbb országban?

Miért tiltották be a foszfátokat?

A foszfátokat betiltották az Egyesült Államokban és az Európai Unióban, valamint számos további országban. Annak ellenére, hogy nem mérgezők vagy károsak az emberekre, a jelenlétük a vízhálózatban megzavarhatja a vízi életformák egyensúlyát. Műtrágyaként a foszfátok gyors alganövekedéshez vezetnek. Ez az úgy nevezett algaterjedés káros hatással van a vízben élő organizmusokra. A legtöbb szennyvíztisztító nem képes a foszfátok teljes körű eltávolítására a háztartási szennyvízből, ezért elkerülhetetlen, hogy a természetes vízkészletbe kerüljenek. A foszfátot betiltó országok célja az algaterjedés korlátozása és a túlzott „tápanyag-szennyezés” megelőzése a folyókban és tavakban.

Hogyan működnek a foszfátmentes mosogatószerek?

A Somat mosogatószerek foszfátmentesek, az EU szabályozásainak megfelelően. Az összes termék összetételét átdolgozták, hogy ne változzon a tisztítási hatékonyság foszfát nélkül is. A lágy vízzel rendelkező területeken élő vásárlók valószínűleg nem tapasztaltak változást, míg a kemény vizes területeken több mosogatógép-sót kell használni. A mosogatógép-tabletták első termék-összehasonlításában foszfát EU-s betiltását követően, Németország legnagyobb „Stiftung Warentest” fogyasztói termékvizsgálati intézménye megállapította, hogy a Somat Gold a teszt győztese, és jobban teljesített az összes terméknél, foszfátok nélkül is.

A kategóriához tartozó további tartalmak

 • Makacs és piszkos – hogyan tisztíthatók meg a legpiszkosabb tányérok a mosogatógépben?

  Érjen el hihetetlenül tiszta eredményeket minden makacs szennyeződés esetében előzetes áztatási, öblítési és termékekkel kapcsolatos tippjeink segítségével.

 • Hogyan tudhatja biztonságban a poharakat a vízkőtől a mosogatógépben?

  Tudja meg, hogyan töltse meg a mosogatógépet a törékeny poharak megvédéséhez, valamint mely mosogatószerek és adalékok szükségesek az optimálisan csillogó eredmények eléréséhez.

 • Hogyan szabadulhatunk meg a mosogatógép szagától?

  Tegye friss illatúvá a mosogatógépet ezekkel a hatékony tisztító és szagtalanító tippekkel.

 • Hogyan töltsük meg a mosogatógépet a legjobb eredmény eléréséhez?

  Mi a helyes módja a mosogatógép megtöltésének? Sajátítsuk el a helyes módszert ezekkel a kiváló mosogatógép-megtöltési tippekkel.

 • Mi történik a mosogatógépben, miután becsukta az ajtót?

  Hogyan működik egy mosogatógép és mi történik a belsejében? Az akciókamerák videóinak segítségével betekintést nyerhetünk!

 • A mosogatógép a legfenntarthatóbb módja a mosogatásnak?

  Ezért takarékosabbak a mosogatógépek a vízzel és az árammal.

 • Melyik mosogatógép-hőmérséklet jár a legnagyobb fogyasztással?

  Tudja meg, mikor kell felcsavarni a hőmérsékletet és mikor megfelelő egy egyszerű gazdaságos program.

 • Kemény vizes tippek mosogatógépéhez

  Tudja meg, mit tehet a vízfoltok és a kemény víz egyértelmű jelei ellen.

 • Tabletta, por vagy gél – a mosogatógéphez illő legjobb mosogatószer, és annak használata

  Mosogatószerek különböző méretekben és fajtákban kaphatók, de melyik illik leginkább Önhöz? Tudjon meg többet a Somat mosogatógép tabletta használatáról!

#ENJOYTOGETHER

 • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

 • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

 • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!