A vízkő kezelése – kemény vizes tippek mosogatógépéhez

Mi az a kemény víz és miért teszi tönkre a mosogatógépet? Bemutatjuk a vízkő okait és megosztjuk tippjeinket a kemény víz hatásainak megelőzéséről a megfelelő adalékanyagok használatával. El kell árulnunk: nem olyan nehéz az élet kemény víz esetén!

Mi az a vízkő? Mit jelent a kemény víz?

Röviden, a vízkő a kemény víz látható jele. Ezek a következők lehetnek: ha fehér üledék marad a poharakon a ciklust követően, rendszeresen vízfoltosak a tányérok és szürke vagy fehér lerakódás alakul ki a mosogatógép ajtaja körül. Ha ezeket az egyértelmű jeleket látja, tudhatja, hogy kemény vízről van szó. Ez mit jelent? Ha kemény vizes területen él, a csapból folyó víz ásványianyag-tartalma magas, mivel mészkő segítségével szűrték meg. Ezekből a kőzetrétegekből kiszűrt finom magnézium-karbonát- és kalcium-karbonát-részecskék a csapvízben megtalálhatók és semmilyen módon nem ártalmasak. A háztartási eszközökre, mint például a vízforraló, a mosógép és a mosogatógép, rossz hatással vannak – ha lehetővé teszi, hogy felhalmozódjon a vízkő. Amennyiben nem biztos abban, hogy kemény vízről van szó... akkor valószínűleg nem, azonban érdeklődhet a helyi önkormányzatnál, ahol megosztják a kemény víz pontos értékét a területen.

Hogyan előzhető meg a vízkő mosogatógép-sóval?

A kemény víz kezelésének legjobb módja, ha megakadályozza a vízkő lerakódását. A víz keménységétől függően a Somat termékek különböző szintű vízkővédelmet biztosítanak. A mosogatószerek, amelyek multiaktív formulákkal rendelkeznek, már tartalmaznak elegendő mosogatógép-sót egy bizonyos szintű vízkeménység semlegesítéséhez. Például, Somat Gold és Somat Gel. Ezek megvédik mosogatógépét a vízkőlerakódástól, valamint megelőzik a fehér üledéket a poharakon és a vízfoltokat a tányérokon 21° dH-ig (keménységi fokig).

Azonban ennél magasabb vízkeménység vagy sómentes szer, mint a Somat Classic, használata esetében külön kell hozzáadnia a sót. Bár kémiai összetétele szerint ez is nátrium-klorid, akárcsak a konyhasó, ezt nem használhatja, mivel a finom szemcséi károsíthatják a mosogatógépet. A mosogatógép-só lágyítja a vizet, mivel magához vonzza az apró magnézium- és kalciumrészecskéket, valamint megakadályozza a lerakódást a tányérokon, poharakon és mosogatógép-alkatrészeken. Nagy kiszerelésben kapható, amely a kijelölt lágyítóegységbe helyezhető. Ez a mosogatógépben az alsó polc alatt fémalapnál található. Egy kisméretű tárolónak tűnhet, miután lecsavarta a fedelét, azonban ne hagyja abba az öntést – meg fog lepődni, mennyi só fér el benne. Ne aggódjon, ha a lágyítóegység megtelik vízzel. A sónak össze kell keverednie a vízzel és fel kell oldódnia, hogy megkezdje a munkát. Tekintse meg a lenti videót a működés megismeréséhez.

Hogyan távolítható el a vízkő vízkőoldóval?

Most, hogy tudja, miként előzhető meg a vízkő, remélhetőleg nem fog gondja akadni a kemény vízzel. Hacsak nincs egy szekrénye olyan poharakkal és tányérokkal teli, amelyeken kellemetlen fehér üledék és vízfoltok találhatók. A jó hír az, hogy ezek csillogóan fognak távozni a következő alkalommal a mosogatógépből, ha új multifunkcionális tablettákat/gélt vagy sót kezd használni. A rossz hír az, hogy a vízkőlerakódást nem olyan egyszerű eltávolítani a gépből. Ha vastag és kemény vízkőréteget talál, használja a Somat intenzív mosogatógép-tisztító terméket az eltávolítás és a károsodás megelőzése érdekében. Remek ötlet egy alapos ciklus indítása havonta, annak érdekében, hogy a kemény víz ne károsítsa a mosogatógépet.

A kategóriához tartozó további tartalmak