Skip to Content

Zöld és tiszta – miért a mosogatógép a legfenntarthatóbb módja a mosogatásnak?

Miért jobb a környezetnek, ha mosogatógéppel mosogatunk a kézi megoldás helyett? Lássuk csak... Összegyűjtöttük a mosogatógép környezeti előnyeit a kézzel való mosogatással szemben, és bemutatjuk, hogy a különböző programok segítségével hogyan takaríthat meg vizet, áramot vagy mindkettőt.

Jobb a környezetnek, ha mosogatógéppel mosogatunk a kézi megoldás helyett?

Mindnyájan ismerjük a mosogatógép használatának egyértelmű előnyeit. Kevesebb időt igényel, jóval higiénikusabb és hatékonyabb a kézi mosogatásnál és egyszerűbb tisztán tartani a konyhát. Azonban mi a környezeti hatása a mosogatógépnek?

A független vizsgálatok eredményei meggyőzőek: a mosogatógép valóban a leggazdaságosabb módja a mosogatásnak. Általánosságban kevesebb vizet és áramot használ, még akkor is, ha figyelembe veszi a mosogatógép gyártásához használt áramot.

Az új gépek jelentősen energiahatékonyabbak a korábbi modelleknél, a teljes méretűek gazdaságosabbak, azonban egy kompakt kialakítás hasznosabb egy kisebb háztartásban, mintha egy nagyméretű gépet félig üresen használnának.

Ezek az alapok, most tekintsük át, hogyan csökkenthető a fogyasztás, valamint takarítható meg víz és áram a megfelelő programok használatával.”

Melyik mosogatógép-program biztosítja a legalacsonyabb fogyasztást?

Az egyértelmű válasz a gazdaságos program lenne. Azonban, ha vízhiány sújtotta területen él, fontosabb a vízzel való takarékoskodás. Amennyiben olyan helyen él, ahol gyakoriak az áramkimaradások, ügyeljen az energiafogyasztásra. A legtöbb gyártó a gazdaságos programot úgy állítja be, hogy alacsony hőmérsékleten működjön csökkentett vízfogyasztással, azonban érdemes ellenőrizni a használati útmutatót a programok víz- és árammegtakarítási lehetőségei végett, pl. a gyors mosás vagy alacsony vízfogyasztás beállítás esetében.

Hogyan takarítható meg áram a mosogatógép használatával?

Gondoskodjon arról, hogy a mosogatógép mindig tele legyen a bekapcsolás előtt. Olvassa el az útmutatót a gép megtöltésével kapcsolatban, hogy hogyan helyezze el a legtöbb tányért anélkül, hogy a tisztaság kárára menne. A mosogatógépet mindig a legalacsonyabb hőmérsékletre állítsa. Természetesen növelnie kell a hőfokot a rendkívül piszkos tányérok esetében, és nem árt időnként egy forró program a gép tisztításához és baktériumok elpusztításához, azonban a mindennapi tányérok, bögrék és poharak mosogatása során maradjon az alacsonyabb hőfoknál. Továbbá, áramot takaríthat meg, ha a szobahőmérsékletű szárítást választja (amennyiben elérhető), vagy fejezze be a mosogatást a szárítás előtt, hogy maguktól száradjanak meg a tányérok.

Mint minden elektromos berendezés esetében, kapcsolja ki a készenléti üzemmódot, amikor nem használja. Enyhítheti a hálózat terhelését, ha csúcsidőn kívül használja a gépet (pl. éjszaka), ekkor az elektromosság gyakran olcsóbb és nagyobb a valószínűsége, hogy helyi erőművektől származik.

Hogyan takarítható meg víz a mosogatógép használatával?

Ne öblítse el előre a tányérokat, se a csap alatt, se a gépben. Kaparja le az ételmaradékot a szemetesbe gépbe pakolás előtt, na pazaroljon vizet egy olyan feladatra, amelyet el fog végezni a mosogatógép. A Dishwasher Diaries videó bemutatja, hogy miért nem szükséges az előzetes öblítés.

You need to accept cookies to play this video

A kategóriához tartozó további tartalmak

 • Makacs és piszkos – hogyan tisztíthatók meg a legpiszkosabb tányérok a mosogatógépben?

  Érjen el hihetetlenül tiszta eredményeket minden makacs szennyeződés esetében előzetes áztatási, öblítési és termékekkel kapcsolatos tippjeink segítségével.

 • Hogyan tudhatja biztonságban a poharakat a vízkőtől a mosogatógépben?

  Tudja meg, hogyan töltse meg a mosogatógépet a törékeny poharak megvédéséhez, valamint mely mosogatószerek és adalékok szükségesek az optimálisan csillogó eredmények eléréséhez.

 • Hogyan szabadulhatunk meg a mosogatógép szagától?

  Tegye friss illatúvá a mosogatógépet ezekkel a hatékony tisztító és szagtalanító tippekkel.

 • Hogyan töltsük meg a mosogatógépet a legjobb eredmény eléréséhez?

  Mi a helyes módja a mosogatógép megtöltésének? Sajátítsuk el a helyes módszert ezekkel a kiváló mosogatógép-megtöltési tippekkel.

 • Mi történik a mosogatógépben, miután becsukta az ajtót?

  Hogyan működik egy mosogatógép és mi történik a belsejében? Az akciókamerák videóinak segítségével betekintést nyerhetünk!

 • Melyik mosogatógép-hőmérséklet jár a legnagyobb fogyasztással?

  Tudja meg, mikor kell felcsavarni a hőmérsékletet és mikor megfelelő egy egyszerű gazdaságos program.

 • Miért jobb a foszfátmentes mosogatószer a környezet számára?

  A mosogatószereket gyakran „foszfátmentes” címkével reklámozzák, azonban mit jelent ez?

 • Kemény vizes tippek mosogatógépéhez

  Tudja meg, mit tehet a vízfoltok és a kemény víz egyértelmű jelei ellen.

 • Tabletta, por vagy gél – a mosogatógéphez illő legjobb mosogatószer, és annak használata

  Mosogatószerek különböző méretekben és fajtákban kaphatók, de melyik illik leginkább Önhöz? Tudjon meg többet a Somat mosogatógép tabletta használatáról!

#ENJOYTOGETHER

 • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

 • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

 • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!