Forró és higiénikus vagy gazdaságos hűvös – melyik mosogatógép-hőfok mire való?

Amennyiben mosogatógépe nem rendelkezik automatikus beállítással – vagy az automatikus program nem biztosítja az elvárt eredményt – tudnia kell, hogyan választhatja ki a megfelelő programot manuálisan. Olvasson tovább, hogy megismerje a megfelelő mosogatógép-hőmérsékletet és a legjobb Somat mosogatószert minden eshetőségre, az épphogy piszkos tányérokon és kényes poharakon át az odakozmált edényekig és roppant piszkos tepsikig.

Hogyan választja ki az automatikus program a megfelelő hőmérsékletet?

Számos újabb mosogatógép automatikus programmal rendelkezik, amely beállítja a hőmérsékletet a tányérok típusától és piszkosságától függően. Az érzékelők azonosítják az ételmaradékok mennyiségét a kifolyó vízben, és növelik a hőmérsékletet vagy a vízmennyiséget, amíg az öblítés tiszta nem lesz.

Melyik mosogatógép-hőmérséklet jár a legalacsonyabb fogyasztással?

Ellenőrizze a mosogatógép használati utasítását, hogy megismerje a ciklusokhoz tartozó víz- és energiafogyasztást a modell esetében. Általában a gazdaságos programnak alacsony víz- és áramfogyasztással kell járnia. Azonban előfordulhat, hogy a rövidebb, hideg programok kevesebb áramot használnak vagy a hosszabb ciklusokhoz alacsonyabb vízmennyiség szükséges. A legtöbb mosogatógép rendelkezik gazdaságos programmal. Tekintse meg a lenti Dishwasher Diaries epizódot, hogy megtudja, miért elegendő egy olyan hatékony mosogatószer használata, mint a Somat, a legtöbb tányér 40° C-os  mosogatásához.

A megfelelő mosogatógép-hőmérséklet piszkos tárgyakhoz

Amennyiben a gazdaságos program nem elég hatékony a legpiszkosabb tányérokhoz, odakozmált edényekhez és zsíros tepsikhez, válasszon egy magasabb hőmérsékletet és tiszta eredményt kap egy mosást követően. Így nem kell további ciklusokat indítania, ha nem elégedett a gazdaságos program eredményével. Más esetekhez is szükség lehet magasabb hőmérsékletre, például egyes tárgyak fertőtlenítésekor vagy Somat intenzív mosogatógép-tisztító használatakor (havonta egyszer ajánlott). Amennyiben mosogatógépe rendelkezik „alapos”, „intenzív” vagy „edények és serpenyők” beállítással, ezt válassza magasabb hőmérséklet eléréséhez.

A megfelelő mosogatógép-hőmérséklet kényes tárgyakhoz

A mérce másik végén a kényes tányérok, borospoharak és egyéb törékeny üvegedények találhatók, amelyeket legjobb alacsony hőmérsékleten mosni. Először is, ezeket ritkábban koszoljuk össze nagyobb mértékben, ezért nincs szükség forró mosogatásra. Másodsorban, a hőfok – vagy a hőmérséklet gyors változása – kárt okozhat a poharakban és a törékeny tányérokban. A kímélő programok alacsony hőmérsékleten mosnak (még a gazdaságosnál is alacsonyabban), amelyet egy langyosabb öblítés követ.

A megfelelő mosogatószer bármely hőmérséklethez

Általános szabály, hogy minél nagyobb hatású a mosogatószer, annál hatékonyabb lesz alacsony hőfokon. Az enyhébb szerek magasabb hőmérsékletet igényelhetnek. A legerősebb szerek, mint a Somat Gold, kiváló eredményt biztosítanak, még alacsony hőfokon és gazdaságos beállítás mellett is. Ezzel szemben a Somat Classic a legjobb eredményt az átlagos konyhaeszközök mosogatása során biztosítja, és előfordulhat, hogy magasabb hőfok szükséges a nagyon piszkos tányérok esetében. A legtöbb háztartásban nem árt két különböző mosogatószer használata, attól függően, hogy mennyire piszkosak a tányérok és milyen hőfokra van szükség a mosogatáshoz.

A kategóriához tartozó további tartalmak