Annak ellenére, hogy a mosogatógépnek meg se kottyan a mindennapi tányér- és evőeszköz-adag, a kimondottan koszos edények, odakozmált serpenyők és más kihívást jelentő tárgyak esetében extra erőfeszítésre lehet szükség. Tudd meg, hogyan érhetsz el hihetetlenül tiszta edényeket minden makacs folt esetében előzetes áztatási, öblítési és termékekkel kapcsolatos tippjeink segítségével.
Mindenkivel előfordult már – épp egy percre vesszük le a szemünket a rizottóról vagy a bugyogó paradicsomszószról és nem csak a vacsorának annyi, hanem a rozsdamentes acélon is vastag és makacs égett réteg feketéllik. Emiatt az az első gondolat, hogy örökre búcsút mondhatunk az odakozmált edénynek. Ha az odakozmált edény tényleg rozsdamentes acélból készült, szerencséd van. Egy kis áztatással, az ehhez szükséges mosogatógép-beállításokkal és a megfelelő tisztítószerrel elkerülheted, hogy a kukában landoljon az edény.
1. Általánosságban elmondható, hogy a szokásos piszkos edények öblítése vagy áztatása nem szükséges a mosogatógépbe helyezés előtt. Természetesen az odakozmált edény más tészta, ameddig lehet, áztasd langyos vízben. Ne használj mosogatószert vagy adalékot a lépés során. A víz elegendő az égett rész felpuhításához. Ha mégis az adalék használata mellett döntesz, gondosan öblítsd el a mosogatógépbe helyezés előtt, ennek kihagyása hatással lehet az eredményre.
2. Miután az odakozmált edény eleget ázott, kapard meg az égett részt egy fakanállal vagy spatulával a makacs réteg eltávolításához, majd egy műanyagból vagy acélból készült súrolószivaccsal is tedd meg ugyanezt.
3. Ideális esetben az odakozmált edényt csak rendkívül piszkos edényekkel mosd el. Egy összejövetelt vagy nagy vacsorát követően a legjobb megoldás egy gyors program a tányérokkal és poharakkal, valamint egy nagy teljesítményű program az odakozmált edényekkel, ragadós serpenyőkkel és piszkos sütőedényekkel. Amennyiben nincs elegendő piszkos dolog egy nagy teljesítményű programhoz, az odakozmált edényt csak nem kényes és törékeny tányérokkal mosogasd el, hagyd a borospoharakat és teáskészleteket egy következő alkalomra.
4. Ne rakd teli a mosogatógépet, és úgy helyezd el az edényt, hogy minél több hely maradjon az odakozmált edény körül, minél több víz éri annál tisztább lesz. Ellenőrizd, hogy a mosogatógép használati utasítása vagy a gyártó weboldala melyik helyet ajánlja a legpiszkosabb tányéroknak. Amennyiben nem találsz ilyet, helyezd fejjel lefelé az odakozmált edényt az alsó részre.
5. Állítsd a mosogatógépet a legnagyobb teljesítményű programra. Modelltől függően ez lehet a magas hőfokú, „alapos”, „piszkos” vagy „edények és serpenyők” beállítás.
6. A megfelelő tisztítószer mellett a forró víz az alapvető hozzávaló, ezen múlik, hogy az edények és tányérok tiszták lesznek vagy piszkosak maradnak-e. Amennyiben időbe telik, hogy meleg víz folyjon a csapból, ez a mosogatógépre is hatással van, hiszen a legtöbb mosogatógép nem maga melegíti fel a vizet. Annak biztosításához, hogy a víz a lehető legforróbb legyen a kezdettől fogva, folyasd a csapot a mosogatógép elindítása előtt. Megtölthetsz például egy edényt főzéshez vagy egy vödröt a felmosáshoz víz takarékosság érdekében.
7. A legpiszkosabb tányérokhoz azt a Somat terméket ajánljuk, amely egy extra erővel ellátott multifunkcionális mosogatógép-tabletta az odaégett ételek eltávolításához az edényekből és serpenyőkből. Állj ellen a kísértésnek – két tabletta használatától nem lesz az eredmény kétszer jobb. Pont ellenkezőképpen, a túlzott mosogatószer-használat maradványokat hagyhat maga után, ami nehezen távolítható el.
8. A legtöbb esetben kivárjuk, hogy a mosogatógép végezzen a szárító programmal a teljes ciklus befejezéséhez, azonban a legjobb, ha még nedvesen eltávolítjuk az odakozmált edényt. Így az odaégett maradékok, amelyek nem kerültek eltávolításra, puhák maradnak és egyszerűen letisztíthatók kézzel. A szárítási folyamat során „visszasülnek” az edényre.
Az odakozmált edények tisztításához szükséges fenti lépések nagy része a serpenyőkre is vonatkozik – ha rozsdamentes acélból készültek! Ha azonban edények vagy serpenyők galvanizált alumíniumból készültek, akkor nem szabad ezeket a mosogatógépben tisztítani. A tapadásmentes, teflonbevonatú edények és serpenyők mosogatógépben való tisztítása zökkenőmentes (ellenőrizd a fazék / edény alját, a csomagolást vagy a gyártó honlapját), azonban hagyd ki a 2. lépésben az acélból készült súrolószivacs használatát.
Miután sikeresen megtisztítottál egy odakozmált edényt vagy serpenyőt, az egyszerű piszkos tányérok már meg se kottyannak, azonban jó néhány további dolgot szem előtt kell tartani:
1. A piszkos tányérokat csak akkor mosd nagy teljesítményű programmal, ha elég ellenállók a magas hőmérséklettel szemben.
2. Nem helyezheted fejjel lefelé az összes piszkos tányért, mint az edény vagy serpenyő esetében, ezért gondoskodj a megfelelő távolságokról. Például, hagyj üresen egy helyet két igazán piszkos tányér között.
3. Gondold újra mosogatógép-elrendezési szokásaidat, ha általában a felső részre helyezed a piszkosabb dolgokat. Például egy olyan kávésbögre, amelyet egy bögrés sütemény elkészítéséhez használtál, az alsó részre kerüljön, még akkor is, ha a felső részre szoktad helyezni azt.
4. A piszkos sütőedények makacssága felérhet az odakozmált edényekével és serpenyőkével, ezért áztasd be ezeket a fent leírtak szerint (csak vízben), amennyiben szükségesnek látod.