Skip to Content

Mosogatószer-egészségügy

Ártalmas lehet a mosogatószer lenyelése?

Ha véletlenül lenyeli a mosogatószert, az irritációt válthat ki. A legjobb megoldás az, ha azonnal iszunk egy pohár vizet, hogy hígítsuk a folyadékot. Ne hánytassuk meg magunkat.

Gyomorrontáshoz, hasmenéshez és hányáshoz hasonló tüneteket tapasztalhatunk. Ugyanakkor ha a tünetek fennállnak, vagy súlyosbodnak, hívjuk fel háziorvosunkat, valamelyik toxikológiai központot, vagy azonnal menjünk el a sürgősségire.

Mit tegyünk, ha mosogatószer kerül a szemünkbe?

Ha mosogatószer megy a szemünkbe, azonnal öblítsük ki bő vízzel. Amennyiben kontaktlencsét viselünk, azonnal távolítsuk el. A folyadék irritációt és égő érzést okozhat, ha a szemben marad, és ha nem öblítjük ki, akár homályos látást is tapasztalhatunk, vagy nehézségünk akadhat a fókuszálással. Amennyiben a tünetek fennálnak, vagy súlyosbodnak, forduljunk orvoshoz.

Mérgező lehet-e a mosogatószer, ha nem öblítjük le alaposan?

Ha mosogatás után nem öblítjük el az edényeket rendesen, előfordulhat, hogy a tányérokon, bögréken, edényeken és az egyéb konyhai tárgyakon mosogatószer-maradványt találunk.

A mosogatószernek az esetek többségében kis mennyiségben nem szabad mérgezőnek lennie. Ha úgy szárítjuk meg az edényeinket, hogy előtte nem öblítettük el őket megfelelően, egy pohár vízzel csökkenthetjük a szervezetbe jutást követő tüneteket, ugyanis így tovább hígítjuk a folyadékot. Mindezek ellenére bármekkora mennyiségű mosogatószer irritációhoz, hányáshoz, hasmenéshez vagy gyomorrontáshoz vezethet. Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, vagy súlyosbodnak, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Biztonsági tippek a mosogatószer használatához

Íme néhány hasznos biztonsági tipp, amellyel csökkenthetjük az esélyét, hogy szappan kerüljön a szervezetünkbe vagy a szemünkbe.

  • Mindig tartsuk távol a mosogatószert a kisgyermekektől és háziállatoktól. Mindenképp olyan helyen tároljuk, ahol nem érik el, hogy nehogy lenyeljék véletlenül. 
  • Mosogatás után alaposan öblítsük le a mosogatószert az edényekről. Ez csökkenti az irritáció előfordulásának esélyét. Nem kell továbbá elviselnünk azt a jellegzetes szappanos ízt az ételeinkben és italainkban sem.
  • Amikor elmossuk az edényeket, a testünktől távolodó irányba mozgassuk a szivacsot, úgy, mint ahogyan egy késsel vágunk. Így minden véletlen fröcskölés az ellenkező irányba megy majd, a szemünktől távol.

Kapcsolódó cikkek

#ENJOYTOGETHER

  • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

  • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

  • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!