Hogyan küzdjünk meg a baktériumokkal a konyhában?

Az ételből és a szemétből származó baktériumok, kórokozók és mikroorganizmusok szennyezik hűtőnket, pultunkat, konyhai berendezéseinket és eszközeinket, mosogatónkat, mosogatólefolyónkat és konyhánk egyéb részeit. E tippek és a Pur mosogatószer segítségével tisztábban tarthatja edényeit, eszközeit és konyhai felületeit.

Hogyan terjednek a kórokozók?

A kórokozók jellemzően érintés útján – de típusuktól függően akár a levegőn keresztül is – terjedhetnek. Néhány egyszerű lépéssel megakadályozhatjuk, hogy elszaporodjanak a kórokozók a konyhánkban:

 • Mindig mossunk kezet, mielőtt az ételhez nyúlnánk.
 • A húsok és a zöldségek felvágásához használjunk különböző vágódeszkákat.
 • Mossunk mindig kezet, miután hozzáértünk a szemeteshez.
 • Mossunk kezet az ételek előkészítésének különböző szakaszai, például a nyers csirke előkészítése és a saláta összeállítása közt.
 • Alaposan mossuk el a késeket és villákat. Hajlataikban és hegyükön kórokozók és baktériumok tanyázhatnak.

A konyharuhák, szivacsok és egyéb konyhai eszközök megóvása a baktériumoktól és kórokozóktól

A mosogatóban található kórokozók elszaporodhatnak, és beszennyezhetik a mosogatáshoz használt eszközeinket. Konyhai törlőrongyaink, szivacsaink, mosogatókefénk, gumikesztyűnk, sőt még konyharuháink is a kórokozók szennyezett célpontjaivá válhatnak. Ahhoz, hogy ne telepedjenek meg a baktériumok és kórokozók az eszközeinken...

 • Hogy a takarítások közt megfelelően kitisztítsuk szivacsainkat, beáztathatjuk őket 5 percre egy klóros, vagy 20 percre egy ecetes oldatba. Ezt követően mindenképp öblítsük át őket alaposan, majd helyezzük őket a mosogató mellé száradni. 
 • Rendszeresen tisztítsuk meg a mosogatáshoz használt kefét, hogy távol tartsuk tőle a baktériumokat. A legjobb eredmények eléréséhez használjunk nejlonszálas kefét. Ezeken nem telepszenek meg olyan könnyen a baktériumok.
 • A gumikesztyűk olcsók, ám így is fontos, hogy megóvjuk őket a kórokozóktól és használatra készek legyenek. Tegyünk félre egy gumikesztyűt konyhai használatra (ne keverjük őket össze azokkal, amelyeket wc-pucoláshoz használunk.) 
 • Minden használat után alaposan öblítsük át a kesztyűket. Ne feledjük: a mosogatószer és a meleg víz segíthet néhány baktérium eltávolításában. Szárítsuk meg a kesztyűket, mielőtt elraknánk őket: egy kevés nedvesség is elég ahhoz, hogy növekedésnek induljanak a baktériumok.
 • Rendszeresen mossuk ki és fertőtlenítsük a konyharuhákat és konyhai törlőrongyokat még akkor is, ha nem tűnnek koszosnak. A fertőtlenítéshez a lehető legmagasabb fokozaton mossuk ki őket

Konyhai takarítás mosogatószerrel

A Pur mosogatószert a konyha kitakarítására is használhatjuk (Link: „Takarítsuk ki konyhánkat mosogatószer segítségével”). Alaposan letisztíthatjuk konyhai munkafelületeinket, például a pultot, a vágódeszkákat, a főzőlapot és a konyhai burkolatokat mosogatószer és meleg víz keverékével. Ezeket rendszeresen le kell tisztítanunk. A baktériumok elpusztítása és a keresztszennyezés veszélyének csökkentése érdekében lefertőtleníthetjük a felületeket az ételekre nem veszélyes fertőtlenítő termékekkel vagy hipóval is a takarítás után. A vágódeszkákat – különösen, ha fából készültek – rendszeresen ki kell cserélni, ugyanis megtelepedhetnek rajtuk a kórokozók.

Amikor mosogatószerrel takarítunk a konyhában, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a takarításhoz használt eszközöket is meg kell tisztítanunk és szárítanunk minden használat után. Idetartoznak a felmosófejek és a vödrök is. A padlót is súroljuk fel, ugyanis ott is sok kórokozó szaporodhat el.

Kapcsolódó cikkek

#ENJOYTOGETHER

 • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

 • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

 • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!