Ha muszáj kézzel mosogatnunk, néhány kézi mosogatási tipp megkönnyítheti számunkra, hogy gyorsan és hatékonyan végezzünk a munkával.
A legtöbb edény esetében a meleg víz a legideálisabb a mosogatáshoz. A meleg víz segít bizonyos baktériumoktól megszabadulni, és feloldja a zsírt. A víznek jellemzően 45 °C-nál melegebbnek kell lennie, ám nem kell minden alkalommal a hőmérőért szaladnunk, ha el akarunk mosni egy poharat. Töltsük meg a mosogatót olyan meleg vízzel, amelyben már kellemetlen túl sok ideig benne tartanunk a kezünket. A csupasz bőr a legtöbb esetben nem tudja túl sokáig elviselni a 45 °C-nál melegebb vizet. A folyamat megkönnyítéséhez viseljünk kesztyűt mosogatás közben. A gumikesztyű megvédi a kezünket, és elviselhetőbbé teszi a folyamatot.
A vízhőmérséklet legalább ugyanilyen fontos az öblítésnél is. A melegebb vízhőmérséklet segít eltávolítani a maradék mosogatószert, és az edényeken található baktériumok egy részét, valamint felgyorsítja a csöpögtetőre helyezett edények száradási idejét. Egyben csökkenti a foltok és csíkok előfordulását.
Bár azt javasoljuk, hogy meleg vízben mosogassunk, a Purt úgy fejlesztettük ki, hogy hatékonyan működjön alacsonyabb hőfokon, például szobahőmérsékleten is. Különleges enzimtechnológiájának köszönhetően eltávolítja a koszt és a zsírt, közben pedig energiát takaríthatunk meg vele.
A Purhoz hasonló mosogatószerek poláris (vízkedvelő) és apoláris (olajkedvelő) részeket egyaránt tartalmaznak, így fellazítják a zsírt, és hatékonyan eltávolítják azt az edényekről. Mindazonáltal ha sok zsírral vagy akár letapadt ételmaradékokkal gyűlik meg a bajunk, nem feltétlenül kell azonnal nekilátnunk az edények sikálásának; az igazat megvallva jobb, ha hagyjuk az edényeket ázni meleg víz és pár csepp Pur mosogatószer egyvelegében. A letapadt ételmaradék és zsír pár perc után könnyen lemosható az edényről.
Kézi mosogatás során a vízzel való takarékoskodás legjobb módszerei a következők:
- Ne cseréljük le a vizet, amikor eltűnik a hab. A mosogatószer akkor is hatékony és jelen van, amikor már nem látunk buborékokat.
- Mielőtt a mosogatóba tennénk az edényeket, töröljünk le egy papírtörlővel annyi ételmaradékot az edényekről, amennyit csak tudunk. Így hosszabb ideig elkerülhető, hogy összegyűljön a piszok és a kosz a vízben.
- Öblítés előtt mossunk el öt vagy hat edényt. Nem kell folyatni a vizet, vagy mosás közben leöblíteni minden egyes edényt.
- Ne mosogassuk az edényeket egyesével a csapvíz alatt. Töltsük meg a mosogatót vagy egy mosogatótálat, hogy spórolhassunk a vízzel.
Gondolkodott már a mosogatás helyes módján? Íme a mosogatás néhány olyan lépése, amely megkönnyítheti a dolgunkat.
- Töltsük meg mosogatónkat vagy mosogatótálunkat meleg vízzel.
- Adjunk hozzá a meleg vízhez néhány csepp Pur mosogatószert. A megfelelő adagolás a választott mosogatószer típusától függ.
- Mosogatás előtt töröljük le az ételmaradékokat az edényekről.
- Először mossuk el az üvegeket, a tányérokat és az edényeket. Hagyjuk a végére a legzsírosabb edényeket, és a lábosokat, valamint a tepsiket.
- Minden edényről öblítsük le alaposan a mosogatószert.
- Hagyjuk őket megszáradni a csöpögtetőn vagy szárítsuk meg őket egy konyharuhával.
- Ne feledkezzünk meg a konyharuhák, kefék vagy rongyok kimosásáról, hogy a következő mosogatásra tiszták legyenek.
Bár néha nagy a kísértés, hogy egy konyharuhával eltörölgessük az összes edényünket, nem mindig ez a legjobb megoldás. A konyharuhával történő szárítás az edények mennyiségétől függően sok időbe és erőfeszítésbe kerülhet. A csöpögtetőben való szárítás sokszor jobb megoldás, ugyanis az edények így tökéletesen megszáradnak maguktól, mielőtt elpakolnánk őket.
Tartsuk szem előtt, hogy az edényekről lecsurog a víz a csöpögtető alá a konyhapultra. Ha a csöpögtetőhöz nem járt gumi- vagy műanyagalj, amely felfoghatná a vizet, helyezzünk alá egy sütőpapírt.
A felsorolt mosogatási tippek segítségével gyorsan és hatékonyan elmoshatjuk az edényeinket.