Skip to Content

Hogyan mosogassunk?

Ismeri azt az érzést, amikor egy jóízűen elköltött lakoma után a mosogatójában tornyosulnak az edények, és azt sem tudja, hogyan álljon neki a mosogatásnak? Számos piszkos lábassal, tányérral, bögrével és edénnyel szembesülünk, amelyeket egyszerűen csak szeretnénk egy varázsütésre eltüntetni. Ha tudjuk, mi a helyes módja a mosogatásnak, azzal rengeteg időt és erőfeszítést megspórolhatunk. Ennek apropójából megalkottunk egy rövid útmutatót.

Milyen eszközökre lesz szükség?

Számos eszköz segítheti edényeink elmosását, kisúrolását és megszárítását. Ilyenek például a következők:

 • Mosogatószer
 • Szivacsok
 • Rongyok
 • Kefék
 • Acélból készült súrolószivacs
 • Gumikesztyűk
 • Konyhai törülközők
 • Csöpögtető

Többnyire a nejlonszálas kefék jelentik a legjobb megoldást, ugyanis azokon kevesebb baktérium telepszik meg. Járjunk el óvatosan, ha acélból készült súrolószivaccsal mosogatjuk el az edényeinket. Bár gyorsan felszakíthatják a letapadt ételmaradékokat, megkarcolhatják az edényeink felszínét is.

Az edények előválogatása

Elsőként válogassuk szét az edényeket aszerint, hogy milyen sorrendben szeretnénk elmosni azokat. Mindig a legkevésbé piszkos edényekkel érdemes kezdeni. Így tovább tiszta marad a mosogatóvizünk. Idetartoznak a következők:

 • Poharak
 • Bögrék
 • Evőeszközök

A következő lépés a lapos- és mélytányérok megtisztítása a foltoktól és ételmaradékoktól. A rendkívül koszos és zsíros edényeket, valamint a fazekakat és tepsiket hagyjuk a végére. Ha valamelyik edényben letapadt ételmaradékok vannak, vagy sok zsír égett oda, áztassuk be a mosogatás előtt, hogy fellazuljon a rajtuk kosz, az ételmaradékok és a szennyeződések, és később könnyebb dolgunk legyen velük. A Pur mosogatószerrel a beáztatás csupán pár percig tart, amelynek végeztével az edények még könnyebben elmoshatók.

Ha lehetséges, használat után és mosogatás előtt söpörjük le az ételt a tányérokról. Ez nemcsak az elmosásukat könnyíti meg és az ételmaradékok letapadását akadályozza meg, de a mosogatóvizet is tisztábban tartja.

A megfelelő mosogatószer kiválasztása

Rengeteg múlhat a megfelelő mosogatószeren a mosogatás során – mind a tányérok és bögrék, mind pedig a kezünk szempontjából. A Pur termékeket úgy fejlesztették ki, hogy megbirkózzon a komolyabb mosogatási problémákkal azáltal, hogy egyszerre veszi fel a harcot a keményítővel, a zsírral és az odakozmált ételdarabokkal. Erőteljes zsíroldó képessége és kettős enzimtechnológiája hatásos ötvözetének köszönhetően anélkül válnak ragyogóvá a tányérjaink, hogy erősen dörzsölnünk kellene őket a mosogatásnál. Ha általában száraz vagy érzékeny a bőre, használjon kíméletesebb mosogatószert, például a Pur Balsam variánsok. Bőrbarát pH-értékének köszönhetően több bőrgyógyász is ajánlja.

Meleg vagy hideg víz?

Az esetek többségében a meleg víz használata javasolt mosogatáshoz, ugyanis az áthatol a zsíron és eltávolítja a baktériumokat. A mosogatóvíz hőmérsékletének legalább 45 °C-nak kell lennie az ideális eredmény eléréséhez. Ez a hőmérséklet kellemetlen lesz a kezünk számára mosogatás közben, úgyhogy mindenképp használjunk kesztyűt. A Pur mosogatószerét kiváló enzimtechnológiával fejlesztették ki, így alacsonyabb hőmérsékleten is hatékonyan működik, aminek köszönhetően kevesebb energiát fogyasztunk és kímélhetjük környezetünket. Ne feledkezzünk meg a víz kicseréléséről, ha az kihűl vagy piszkossá válik.

A mosogatószer megfelelő adagolása

Vajon mennyi mosogatószert kell használnunk, ha kézzel mosogatunk? (Link: „Mennyi mosogatószert használjak?”). Ez többnyire attól függ, hogy milyen mosogatószerünk van. Normál mosogatáshoz elég csupán egy kis mennyiséget használni a Pur nagy hatóerejű géljéből; a vízhez elég 5 literenként 3 ml szappant hozzáadnunk. Az emberpróbálóbb edényekhez használjunk 1 liter vizenként 5 ml (1 evőkanál) mosogatószert.

Amikor a Pur érzékeny bőrre kifejlesztett vagy nem koncentrált mosogatószereit használjuk, a vízhez 5 literenként 5 ml (vagy 1,5 teáskanál) mosogatószert ajánlott hozzáadnunk. Ha különösen zsíros edénnyel vagy letapadt ételmaradékokkal kell szembeszállnunk, bevethetünk nagyobb mennyiséget is: ilyenkor 1 liter vízhez 5 ml mosogatószer használata javasolt.

Az edények elöblítése

Öt vagy hat edény elmosása után azt javasoljuk, hogy öblítsük át őket alaposan forró vízzel. A meleg víz segít eltávolítani a maradék koszt, szennyeződést, szappant és baktériumot az edényekről. Egyben segíti az edények gyorsabb száradását, és csökkenti a foltok és csíkok előfordulását. A víznek a gyorsabb eredmények eléréséhez kissé melegebbnek kell lennie a mosogatóvíz hőmérsékleténél, de a szobahőmérséklet is megfelelő lehet.

Az edények megszárítása: törlőronggyal vagy a szabad levegőn szárítsuk meg őket a csöpögtetőn?

Ha törlőronggyal szárítjuk meg az edényeinket, akkor azonnal elpakolhatjuk őket, ám a folyamat igen időigényes lehet. A csöpögtetőben való szabad levegős szárítás gyakran jobb megoldásnak számít, bár így többet kell várnunk, mire elrakhatjuk az edényeket.

Amikor az edények megszáradtak, elpakolhatjuk őket a megszokott helyükre.

A mosogató és a mosogatóeszközök tisztítása

Mosogatás után tisztítsuk ki mosogatónkat mosogatószerrel az ott, a konyhapulton vagy a sütőn található esetleges kórokozók, baktériumok és piszok eltávolításához. Mosogatóeszközeinkről sem szabad megfeledkeznünk. A baktériumok és kórokozók megelőzéséhez cseréljük ki rendszeresen a konyharuháinkat, szivacsainkat és egyéb konyhai eszközeinket.

Kövessük a mosogatásról szóló, lépésről lépésre haladó instrukciókat, és takarítsunk meg időt és erőfeszítést.

Kapcsolódó cikkek

#ENJOYTOGETHER

 • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

 • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

 • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!