Skip to Content

Hogyan működik a mosogatószer?

A mosogatószernek köszönhetően válnak tisztává az edényeink, amelyeket így újra és újra használhatunk. De hogyan működik a mosogatószer? Lenyűgöző a termék tudományos háttere.

Hogyan működik a mosogatószer: mosogatószer-molekulák

Két különböző molekulatípus létezik. Néhány ezek közül hidrofil, azaz kedveli a vizet, mások azonban hidrofóbok, vagyis taszítják azt. Az olaj víztaszító molekulákból áll.

A mosogatószer szerkezete

Amikor ötvözzük ezt a két molekulát, mosogatószer-molekulát kapunk. A mosogatószer-molekula egyik vége vízkedvelő, a másik pedig víztaszító. Az első egy poláris szerkezet, amely mosogatás közben kötést képez a vízzel. A másik egy apoláris struktúra, amely a zsírral és az olajjal képez kötést.

Hogyan működik a mosogatószer?

Amikor elmerítünk egy zsíros edényt a szappanos vízzel megtöltött mosogatóban, a rátapadt olaj vagy a zsír nem oldódik fel automatikusan a vízben. Ennek az az oka, hogy az olajmolekulák apolárisak, a vízmolekulák pedig polárisak. Hogyan is működik tehát a mosogatószer? Működésének alapja, hogy poláris és apoláris szerkezetét egyfajta hídként, vagy emulgeálószerként használja.

Bár az olaj alapjáraton nem keveredik a vízzel, a szappanmolekulák átrendeződnek, miután kapcsolatba lépnek az olajjal. Ha ezen a ponton megfigyelnénk a mosogatószer-molekulákat, azt látnánk, hogy a hidrofil, poláris oldaluk (amely szereti a vizet) a víz felé mutat. A zsírkedvelő, víztaszító rész az olaj felé mutat. Ez a rész hozzátapad a zsírhoz, és „bezárja” a molekulába, valamint eltávolítja a tányérról, így a szappanos víz könnyen lemosható.

A mosogatószer működése: az edények megtisztítása

A mosogatószerek molekulái leoldják az edényekről a piszkot, koszt, kórokozókat és a zsírt, hogy azokat leengedhessük a lefolyón. Miután a mosogatószert leöblítettük vízzel, az edények tiszták lesznek és készen állnak az újbóli használatra.

Emellett a vízre (amely önmagában is képes feloldani számos ételdarabkát), illetve mozgásra vagy súrlódásra is szükség van az optimális eredmény eléréséhez.

Gondolkodott már rajta, hogy hogyan működik a mosogatószer? A szappanmolekula egyedi részeinek köszönhetően edényei minden egyes kézi mosásnál tiszták és zsírmentesek lesznek.

Kapcsolódó cikkek

#ENJOYTOGETHER

  • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!

  • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt. Merítsen ihletet!

  • Ki mondta, hogy a mosogatás csak unalmas lehet? Ezekkel a praktikákkal garantált a szórakozás! Nagy hatóerejű termékeinkkel pedig gyerekjáték a mosogatás! Próbálja ki most!