Skip to Content

2020 legizgalmasabb, nyári ételekkel kapcsolatos trendjei

Ahogy a hőmérő higanyszála napról napra feljebb kúszik, egyre kevésbé vágyunk nehéz ételekre. A legjobb nyári ételek könnyűek, egyszerűek és frissítők. Azt már mondani sem kell, hogy lehetőség szerint finomnak és egészségesnek is kell lenniük. Ismerje meg a nyári ételekkel kapcsolatos legizgalmasabb trendeket, amelyek az egész világot lázban tartják. Természetesen egytől egyig akkor a legélvezetesebbek, ha szeretteink körében fogyaszthatjuk el őket.

Fagylalt felnőtteknek

Ha úgy gondolja, hogy a fagyi csak a gyermekek érdeklődését csigázza fel, nagyot téved. A csoki, a vanília, az eper és a sztracsatella megszokott ízei mellett számtalan olyan ízkombináció létezik, amelyek kimondottan a jéghideg édesség felnőtt rajongóit igyekeznek levenni a lábukról.

A listán az étcsokoládétól kezdve az édesgyökérszósszal leöntött kecskesajtfagyin át számos rendhagyó íz megtalálható. A felsorolásból egyértelmű, hogy itt nem a gyerekek jelentik a célközönséget. Alig várjuk, hogy megtudjuk, 2020 nyarán milyen lélegzetelállító ízkombinációk kerülhetnek a tölcsérünkbe.

Alacsony cukortartalmú és alternatív édesítőszerek

Általánosságban elmondható, hogy a nyári ételek élvezeti értékét növelő alternatív édesítőszerek manapság kiemelt figyelemnek örvendenek. Egyre több innovatív termék kerül a szupermarketek polcaira. Kiskereskedelmi szakértők szerint jelenleg az édesburgonya-nektár, a gránátalmaszirup és az egzotikus szerzetesek körtéjéből kivont cukor számítanak a legfelkapottabb trendeknek a nyári ételeket megédesítő termékek kategóriájában.

2020 a nyári szendvics éve lesz

A lista következő tagja – a megújulás nagymesterének számító szendvics – kissé nagyobb falat. Ez az életmentő és megunhatatlan harapnivaló manapság különböző gyümölcsöket, poblano paprikát, Gruyère sajtot, curryt, szarvasgombát, cseresznyét, hawaii ízeket, ricottát, juharszirupot vagy akár citromfüvet rejthet.

A trend feltartóztathatatlannak ígérkezik, különösen nyáron, amikor gombamód jelennek meg a városban a különböző szendvicsezők. Ezek az étkezdék egyre kísérletezőbb kedvvel alkotják meg ezeket a könnyed, egyszerűen felkapható falatokat. Hacsak nem nyertünk a lottón, arra azért érdemes figyelnünk, hogy ne csábuljunk el Ázsia nagyjából 60 ezer forintot kóstáló, Kobe marhából készült szendvicseire.

Emelkedőben a nyugat-afrikai konyha csillaga

A nyugat-afrikai ételek előkelő helyet foglalnak el a nyári ételek 2020-as trendjeinek listáján. Az ételeket megbolondító chili, gyömbér és citromfű hihetetlenül frissítő ízeket varázsol a tányérunkra. Várhatóan töretlen marad azonban a jól ismert „szuperélelmiszerek” – például a moringa és a tamarind – népszerűsége is. A telt, földes jegyeket mutató összetevők egyre gyakrabban megjelennek az ételekben és az italokban, és a nyári ételekkel kapcsolatos ínycsiklandó 2020-as trendekben is visszaköszönnek.

Hűsítő italok, amelyekkel túlélhetjük a hőséget

A forró napokat sokkal könnyebb átvészelni egy jéghideg nyári itallal a kezünkben. A nyári ételekkel kapcsolatos trendek következő gyöngyszeme: természetes összetevőkkel – például citrommal, lime-mal, mentával, uborkával, levendulával, rozmaringgal vagy gyömbérrel – ízesített, hűsítő vizek.

Enyhe savasságuknak köszönhetően azonban a fermentált italok is izgalmas szereplőkké váltak a palettán. Ráadásul rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, és az otthoni elkészítésük is gyerekjáték. Sőt, akár másokkal együtt is összeüthetjük őket, elvégre nyáron nincs is kellemesebb program annál, mint ha összeülünk a barátainkkal a szabadban és megiszunk pár hűsítő italt (gondosan ügyelve persze a szociális érintkezés korlátozására vonatkozó szabályokra).

Mindenütt hódítanak az „inkább többször keveset” elvét követő szezonális harapnivalók

A napi három főétkezés hagyománya lassan a múltba vész. Rohanó világunkban sok dolgozó ember nem tud időt szakítani három főétkezésre.

Még szerencse, hogy mindenütt szezonális és egészséges harapnivalók közül válogathatunk, és nem kell beérnünk a megszokott gyorsételekkel. A polcokon sorakozó friss gyümölcsök, ropogós zöldségek, kevert saláták és egyéb azonnal fogyasztható falatok csak arra várnak, hogy a kosarunkba tegyük őket. A fenntarthatóság sem utolsó szempont: mivel a szezonális és helyi termesztésű élelmiszereket nem kell a fél világon átszállítani, a szén-dioxid-kibocsátást is visszafoghatjuk.

Általános trend: nagyobb fokú fenntarthatóság

Bár a fenntarthatóság szigorúan véve nem tartozik nyári ételekkel kapcsolatos trendek közé, a törekvés egyre inkább teret hódít a világon. Az éttermek például papírszívószálakat tesznek az italokba, a világ több pontján betiltják az eldobható műanyagokat, valamint a szupermarketekben kapható szatyrokat és csomagolóanyagokat , és több helyen megfigyelhető a fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés, élelmiszer-beszerzés és -elkészítés gyakorlata.

Egyszerűen elkészíthető, ízletes és könnyed receptekkel, amelyek még ínycsiklandóbbá teszik 2020 nyarát:

Életünk nagy pillanatai során gyakran ételt készétünk vagy szeretteink körében fogyasztunk el egy finom fogást. Jól tudjuk: az étel összeköt bennünket. Olvasson a témában érdekes tudnivalókat és gyűjtsön ötleteket inspiráló cikkeinkből. Merítsen ihletet!

Aggasztja a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a feje!

Miután átélte az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnia.
A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!

Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheti a szeretteivel töltött időt!

Fedezzen fel még többet

  • Vissza a kezdőlapra

  • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt.

  • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!