Adag: 4 fő
Összetevők:
- 2 db padlizsán
- 400 g répa
- 250 g csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
- 2 fokhagymagerezd
- 2 db citrom
- 10 g menta
- 50 g áfonya (aszalt)
- 30 g tökmag
- 5 evőkanál szezámpaszta (tahini)
- 1 evőkanál natúr joghurt (3,8%)
- 2 ág kakukkfű
- 2 teáskanál kömény
- 50 ml víz
- 5 evőkanál olívaolaj
- só
- bors
- hosszúkásra vágott zöldségek a mártogatáshoz
Edények: sütő, vágódeszka, kés, zöldséghámozó, reszelő, kis méretű serpenyő, fakanál, nagy tál, robotgép
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Hosszában felezzük meg a padlizsánokat, szurkáljuk meg vízszintesen a húsát, majd csöpögtessünk rá olívaolajat. Süssük nagyjából 30–40 percig, amíg meg nem puhul. Tegyük félre hűlni.
Vágjuk finomra a mentát a répasalátához. Hámozzuk meg és reszeljük le a répákat.
Pirítsuk meg a tökmagot, amíg illatozni nem kezd.
Egy tálban keverjük össze a reszelt répát, az aprított mentát, a megpirított tökmagokat, az áfonyát, a kömény felét, illetve némi citromlevet és olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni nagyjából 10–20 percig.
A humuszhoz pürésítsük a csicseriborsót a hámozott fokhagymával, a szezámpasztával, a vízzel, némi citromlével, valamint a maradék köménnyel. Sózzuk, borsozzuk. Tegyük egy tálba.#
A padlizsános mártogatóshoz kaparjuk ki a padlizsán puha húsát, majd finoman aprítsuk fel. Tegyük egy nagy tálba. Hagyjuk, hogy a padlizsán kihűljön, mielőtt elkezdenénk dolgozni vele.
Ezt követően vágjuk finomra a kakukkfüvet, majd a fokhagymát. Adjuk hozzá mindkettőt a padlizsános masszához némi szezámpasztával, natúr joghurttal és citromlével. Keverjük össze alaposan. Ízesítsük sóval és borssal. Fogyasszuk a mezze tálat friss zöldségrudakkal!
Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!
Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!