Ahogy a hőmérő higanyszála napról napra feljebb kúszik, egyre kevésbé vágyunk nehéz ételekre. A legjobb nyári ételek könnyűek, egyszerűek és frissítők. Azt már mondani sem kell, hogy lehetőség szerint finomnak és egészségesnek is kell lenniük. Ismerd meg a nyári ételekkel kapcsolatos legizgalmasabb trendeket, amelyek az egész világot lázban tartják. Természetesen egytől egyig akkor a legélvezetesebbek, ha szeretteink körében fogyaszthatjuk el őket.
Ha úgy gondolod, hogy a fagyi csak a gyermekek érdeklődését csigázza fel, nagyot tévedsz. A csoki, a vanília, az eper és a sztracsatella megszokott ízei mellett számtalan olyan ízkombináció létezik, amelyek kimondottan a jéghideg édesség felnőtt rajongóit igyekeznek levenni a lábukról.
A listán az étcsokoládétól kezdve az édesgyökérszósszal leöntött kecskesajtfagyin át számos rendhagyó íz megtalálható. A felsorolásból egyértelmű, hogy itt nem a gyerekek jelentik a célközönséget. Alig várjuk, hogy megtudjuk, a következő nyáron milyen lélegzetelállító ízkombinációk kerülhetnek a tölcsérünkbe.
Általánosságban elmondható, hogy a nyári ételek élvezeti értékét növelő alternatív édesítőszerek manapság kiemelt figyelemnek örvendenek. Egyre több innovatív termék kerül a szupermarketek polcaira. Kiskereskedelmi szakértők szerint jelenleg az édesburgonya-nektár, a gránátalmaszirup és az egzotikus szerzetesek körtéjéből kivont cukor számítanak a legfelkapottabb trendeknek a nyári ételeket megédesítő termékek kategóriájában.
A lista következő tagja – a megújulás nagymesterének számító szendvics – kissé nagyobb falat. Ez az életmentő és megunhatatlan harapnivaló manapság különböző gyümölcsöket, poblano paprikát, Gruyère sajtot, curryt, szarvasgombát, cseresznyét, hawaii ízeket, ricottát, juharszirupot vagy akár citromfüvet rejthet.
A trend feltartóztathatatlannak ígérkezik, különösen nyáron, amikor gombamód jelennek meg a városban a különböző szendvicsezők. Ezek az étkezdék egyre kísérletezőbb kedvvel alkotják meg ezeket a könnyed, egyszerűen felkapható falatokat. Hacsak nem nyertünk a lottón, arra azért érdemes figyelnünk, hogy ne csábuljunk el Ázsia nagyjából 60 ezer forintot kóstáló, Kobe marhából készült szendvicseire.
A nyugat-afrikai ételek előkelő helyet foglalnak el a nyári ételek trendjeinek listáján. Az ételeket megbolondító chili, gyömbér és citromfű hihetetlenül frissítő ízeket varázsol a tányérunkra. Várhatóan töretlen marad azonban a jól ismert „szuperélelmiszerek” – például a moringa és a tamarind – népszerűsége is. A telt, földes jegyeket mutató összetevők egyre gyakrabban megjelennek az ételekben és az italokban, és a nyári ételekkel kapcsolatos ínycsiklandó trendekben is visszaköszönnek.
A forró napokat sokkal könnyebb átvészelni egy jéghideg nyári itallal a kezünkben. A nyári ételekkel kapcsolatos trendek következő gyöngyszeme: természetes összetevőkkel – például citrommal, lime-mal, mentával, uborkával, levendulával, rozmaringgal vagy gyömbérrel – ízesített, hűsítő vizek.
Enyhe savasságuknak köszönhetően azonban a fermentált italok is izgalmas szereplőkké váltak a palettán. Ráadásul rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, és az otthoni elkészítésük is gyerekjáték. Sőt, akár másokkal együtt is összeüthetjük őket, elvégre nyáron nincs is kellemesebb program annál, mint ha összeülünk a barátainkkal a szabadban és megiszunk pár hűsítő italt (gondosan ügyelve persze a szociális érintkezés korlátozására vonatkozó szabályokra).
A napi három főétkezés hagyománya lassan a múltba vész. Rohanó világunkban sok dolgozó ember nem tud időt szakítani három főétkezésre.
Még szerencse, hogy mindenütt szezonális és egészséges harapnivalók közül válogathatunk, és nem kell beérnünk a megszokott gyorsételekkel. A polcokon sorakozó friss gyümölcsök, ropogós zöldségek, kevert saláták és egyéb azonnal fogyasztható falatok csak arra várnak, hogy a kosarunkba tegyük őket. A fenntarthatóság sem utolsó szempont: mivel a szezonális és helyi termesztésű élelmiszereket nem kell a fél világon átszállítani, a szén-dioxid-kibocsátást is visszafoghatjuk.
Bár a fenntarthatóság szigorúan véve nem tartozik nyári ételekkel kapcsolatos trendek közé, a törekvés egyre inkább teret hódít a világon. Az éttermek például papírszívószálakat tesznek az italokba, a világ több pontján betiltják az eldobható műanyagokat, valamint a szupermarketekben kapható szatyrokat és csomagolóanyagokat , és több helyen megfigyelhető a fenntarthatóbb mezőgazdasági termelés, élelmiszer-beszerzés és -elkészítés gyakorlata.
Egyszerűen elkészíthető, ízletes és könnyed receptekkel, amelyek még ínycsiklandóbbá teszik a nyarat:
Életünk nagy pillanatai során gyakran ételt készétünk vagy szeretteink körében fogyasztunk el egy finom fogást. Jól tudjuk: az étel összeköt bennünket. Olvass a témában érdekes tudnivalókat és gyűjts ötleteket inspiráló cikkeinkből. Meríts ihletet!
Miután átélted az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnod. A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!
Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheted a szeretteiddel töltött időt!