Skip to Content

Húsvét: Hogyan csempészhetünk több izgalmat három húsvéti hagyományba?

Április 12-én véget ér a böjt időszaka – Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk! Mint tudjuk, minden országnak és családnak megvannak a saját húsvéti hagyományai. Egy valami azonban mindegyikben közös: élvezzük a családunk körében töltött időt, finomabbnál finomabb lakomákat fogyasztunk el, és mindenki részt vesz a mókás húsvéti szokásokban. Engedje meg, hogy mi magunk is megfűszerezzük kissé a 2020-as húsvétot – bemutatunk három új köntösbe bújtatott húsvéti hagyományt, hogy az ez évi ünneplés is az #EnjoyTogether szellemében teljen.

Foszforeszkáló húsvéti tojások

A Közép- és Kelet-Európában élő emberek számára a húsvét egyet jelent a színes főtt tojásokkal. A kézzel festett tojások általában az étkezőasztalon pompáznak. Ha még sosem festett otthon húsvéti tojásokat, itt az ideje, hogy kipróbálja! Ha a megszokott főtt tojásokból sziporkázó húsvéti tojásokat varázsolnak a gyerekekkel, garantált a jó szórakozás, akár egyszínűre festik őket, akár aprólékos minta mellett teszik le a voksukat. Az interneten a húsvéti tojásdekorációk széles tárházából válogathat, legyen szó csillogó matricákról, vagy akár világító festékekről, amelyek segítségével éjszakai húsvéti tojásvadászatra indulhatnak. Biztosra veheti, hogy ezekkel a trükkökkel egy percig sem fognak unatkozni az ünnepek alatt.

Húsvéti tojásvadászat „szalagbogozással”

Természetesen nem a festés az egyetlen jellegzetes húsvéti hagyomány, amelynek a tojások állnak a középpontjában. A gyerekek általában legalább ugyanennyire várják a húsvéti tojásvadászatot is. Ezt a húsvéti hagyományt nem csak a kisebbek fogják élvezni, ugyanis mi is betölthetjük a húsvéti nyúl szerepét, kiválaszthatjuk a húsvéti nyalánkságok rejtekhelyét, majd magunk is részt vehetünk szeretteinkkel a húsvéti tojásvadászatban.

Érdekesség: A történészek szerint a húsvéti nyúllal kapcsolatos hagyományok egészen az 1700-as évekre nyúlnak vissza. Pennsylvania német közössége az úgynevezett „Oschter Haws” vagy „Osterhase” nevű lényben hitt, amely nagyjából a mai húsvéti nyúlnak felel meg. Az Oschter Haws tojást rakott a fűben, a gyerekek pedig fészket építettek neki, majd később a tojások keresésére indultak. Így született meg az a hagyomány, hogy a gyerekek felkutatják az Oster Haws tojásait. Ugyanakkor nem minden országban a húsvéti nyúl gondoskodik az édességek elrejtéséről. Franciaországban a hiedelem szerint repülő húsvéti csengettyűk juttatják el a gyerekeknek az édességeket. Akárki álljon is a húsvéti édességosztás mögött, mi megosztjuk Önnel kedvenc rejtekhelyeinket. Természetesen a vadászat legfőbb helyszíne a konyha. Ez az öt kedvenc húsvéti tojásrejtekhelyünk: gyümölcskosár, sütő, hűtő, lámpaernyő és mosogatógép.

Minél idősebbek a gyerekek, annál jobban ismerik a tipikus húsvéti tojásrejtekhelyeket. Ebben az esetben a „szalagbogozással” feldobhatjuk kissé a hagyományos húsvéti tojásvadászatot. Jelöljön ki minden gyermek számára egy szalagszínt, amelyet követniük kell, hogy rátaláljanak a húsvéti kincsükre. A feladat valószínűleg egyszerűbbnek hangzik, mint amilyen a valóságban: a szalagot fák köré tekerhetjük, vagy összecsomózhatjuk őket, és elérhetjük, hogy a gyerekeknek körbe kelljen járniuk az egész házat!

Húsvéti tízórai és tojásháború

A saját festésű húsvéti tojások mellett komplett húsvéti tízóraival is megvendégelhetjük a családot – hiszen mi lehet kellemesebb, mint összeülni a családtagjainkkal az ünnepek alatt? A legfényűzőbb húsvéti ebédet Romániában szolgálják fel: a hagyományos húsvéti menü négy–öt fogásból áll! Ha a húsvéti tízórai során egyszerű, de ízletes ételekkel szeretne kedveskedni szeretteinek, tekintse meg könnyen elkészíthető receptjeinket. A Pur és a Somat pedig segítségére lesz a mosogatásban – elvégre nem szeretnénk, hogy a mosatlannal bajlódjon, ha helyette minőségi időt is tölthet a családjával.

A román húsvéti hagyományok azonban nem merülnek ki a kiadós ebédben. A románok „tojásháborút” is vívnak – ezt mi magunk is könnyedén megszervezhetjük vendégeink szórakoztatására. Ebben a játékban az egész család részt vehet: minden körben két főtt tojást kell feltörni. A legkeményebb héjú tojás tulajdonosa nyer, a vesztesnek pedig meg kell ennie az összes főtt tojást, amelyet a győztes feltört. Egyszerű, de rendkívül jó móka! Mindenképp érdemes kipróbálni otthon. Biztosak vagyunk benne, hogy ezekkel a programokkal, valamint a 2020-as húsvétra összegyűjtött egyéb mókás tevékenységekkel a lehető legtöbbet kihozhatják szeretteivel a húsvéti ünnepekből.

Aggasztja a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a feje!

Miután átélte az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnia.
A Somat segítségével pedig a tányérok is egy varázsütésre újra tiszták lesznek!

Nagy hatóerejű formuláink még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírfoltokat és az odakozmált ételmaradékot is eltávolítják, így még inkább kiélvezheti a szeretteivel töltött időt!

Fedezzen fel még többet

  • Vissza a kezdőlapra

  • Ne keressen kifogásokat! Mindig megvan rá a megfelelő apropó, hogy közösen elfogyasszunk egy finom ételt.

  • Partnerségre léptünk a Kitchen StoriesTM csapatával, hogy rátalálhasson a tökéletes receptre, amellyel a következő összejövetelen leveheti vendégeit a lábukról. Fedezze fel az összes receptet!