Somat Logo

Kalács feketeribizli-lekvárral

Összetevők
Adag: 12 db

  • 500 g fekete ribizli 
  • 250 g zselatin (1:2) 
  • 350 g liszt 
  • ¼ evőkanál só 
  • 3 teáskanál szódabikarbóna 
  • 50 g cukor 
  • 85 g vaj 
  • 185 ml író 
  • 1 cukorral kikevert tojás a kenéshez 
  • 2 evőkanál Cointreau (választható) 
  • vaj vagy krémsajt a tálaláshoz

Edények: főzőedény, kézi botmixer, 2 befőttesüveg, tepsi, sütőecset, sütő, süteményszaggató, sütőpapír, vágódeszka, kés, nagy keverőtál, nyújtófa

A lekvár elkészítéséhez távolítsuk el a ribizliket a szárukról, majd mossuk és szárítsuk meg őket. Egy botmixer segítségével pürésítsük a ribizliket, a zselatint és a Cointreau-t. Öntsük át egy főzőedénybe, melegítsük fel közepes lángon, majd forraljuk nagyjából 4 percig. Töltsük át tiszta befőttes üvegekbe, zárjuk le a tetejüket, és hagyjuk kihűlni.

A kalácshoz melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és szükség szerint béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Vágjuk kockákra a vajat, adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és az ujjainkkal morzsoljuk szét a vajas tésztát. Adjuk hozzá az írót, és gyúrjunk tésztát belőle. Nyújtsuk ki 4 cm vastagságúra a tésztát, majd szaggassunk ki belőle köröket egy süteményszaggató segítségével. Helyezzük őket egy tepsire kis helyet hagyva köztük. Verjük fel a tojást és kenjük meg vele a kalácsokat. Szórjunk meg minden kalácsot egy csipet cukorral, majd süssük sütőben nagyjából 20 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirul.

Vegyük ki a tepsiből a kalácsokat, majd hagyjuk őket kihűlni. Tálaljuk vajjal vagy krémsajttal és a házi készítésű feketeribizli-lekvárral. Jó étvágyat!

Aggasztja a sok mosogatnivaló? Ne fájjon a feje!

Miután átélte az #Enjoytogether élményt, nem kell a mosatlan edények miatt aggódnia.
A Somat segítségével még a legmakacsabb szennyeződéseket, például a zsírt és az odakozmált ételt is eltávolíthatja, így edényei ismét egy varázsütésre tiszták lesznek.